Humleland

 

Humleland Håndbryg Vores Øl Øl Brygning Opskrifter Kæder Siden sidst Søg

  

 

Humle

 

Ølbrygning
Inspiration
Litteratur
Planlægning
Ingredienser
Malt
Vand
Humle
Gær
Indkøb
Lager
Rengøring
Gærstarter
Valsning
Opstilling af grej
Mæskning
Sparging
Urtkogning
Nedkøling og gærtilsætning
1.Fermetering
Flaskerensning
Omstikning
2.Fermetering
Flasketapning
Kegs og Cornelius
Fadølsanlæg
Udviklingsafdelingen
2 Gryder
Værktøj

HUMLE er en hurtigt voksende slyngplante, der kan blive op til 8 m høj på bare tre måneder.

Humle dyrkes på marker kaldet humlehaver, hvor man lader planterne slynge sig op ad høje humlestænger.

Humle bruges næsten udelukkende til ølbrygning, hvorfor udviklingen i humledyrkningen hænger tæt sammen med udviklingen i ølbrygning.

Det er plantens humleblomster – humleknopperne – man er interesseret i, når man fremstiller øl, og kun knopperne af ubestøvede hunplanter, da de giver den bedste aroma. For at værne om hunplanterne har man i Tyskland forbudt dyrkning af hanplanter.

 

Humlens funktion i ølbrygningen er bl.a. at afbalancere maltens sødme ved at tilføre øllet bitterhed. Humle er blevet brugt som øllets bitre krydderi siden middelalderen, og før den tid anvendte anvendte bryggerne bitre urter og enebær til at opnå en lignende smag.

Humleknopperne indeholder nogle korn kaldet lupulin som indeholder bitterstoffer, der tilfører øllet bitterhed. Bitterstofferne har også en konserverende effekt, der skyldes at bitterstofferne er bakteriehæmmende. Humle gør altså øllet mere holdbart – helt naturligt.

Humle er i øvrigt i familie med Canabis og blev i gamle dage brugt som beroligende middel. Humle er derfor også blevet brugt som fyld i hovedpuder!

Se mere om humle her

 

Hos Hopunion kan du ligeledes finde information om humle. Samme sted kan du hente denne PDF fil med meget uddybende information om de forskellige Humler, øltyper de forskellige mest er brugt i og hvilke humler der kan erstatte hinanden. 

Vores egen liste 2005 (doc) over humler og deres anvendelse / erstatningsmuligheder.

Svensk humleoversigt (pdf)

 

NY Februar 2009

BYO´s humleoversigt 2008 (pdf) oversat til dansk - Indeholder Alpha, Beta, Cohomulone og olieindhold. Desuden hvilke ølstile humlerne typisk bruges i og en smagsbeskrivelse, og der er foreslået erstatningshumler.

Du kan finde en mindre udførlig version hos BYO - den sorterer humlerne efter hvilken stilart du vælger. Desuden er der andre resurseguider på deres side.

 

 

goldingsrfuggle

Goldings og Fuggles humler

 

Danske håndbryggere bruger for det meste hele humleblomster, men man kan også bruge humlepiller ligesom de fleste kommercielle bryggerier.Nemmere at håndtere for bryggerierne.

blomst

Hele blomster

pellets

Humlepiller (pellets)