Humleland

Humleland

 

 

Århusiansk mikrobryggeri beliggende få meter fra kajkanten på Århus lystbådehavn. Bryggeriet er placeret inde i Hantwerk, som stedets husbryggeri hvor både øl og sodavand brygges til de 21 haner i baren. Humleland er kendt for meget humlede øl, frugtige saisoner, friske belgiske øltyper, kraftige stouts samt mange eksperimenterende bryg med spændende smagsgivere som krydderier, frugt, nødder, kakao og granskud.

Humleland har valgt at bryggene så vidt muligt skal have danske navne som f.eks. KakaoBønnen, GranFætteren, Den Sorte Pensel, En Tur I Høet og understøttes af et spændende sjovt etiketdesign.

Bryggeriet drives af Lene og Michael også kaldet Humlelænderne og lancerede de første øl som kommercielt bryggeri i 2013. I dag brygges der på et 1000 liters anlæg og øllet tappes både på flaske og fustage.

 

Historien

Vi bryggede den første håndbryggede øl tilbage i September 2005 på et nyindkøbt 30 liters bryganlæg fra Lund Teknik. Vores andet bryg “Det Gode Liv” en amerikansk pale ale var vi heldige at vinde med til VM (Vendsysselmesterskaberne). I årene fra 2005 til 2012 bryggede vi rigtigt mange øl og dokumenterede fremgangsmåden på vores hjemmeside i både ord og billeder. Siden blev et rigtigt godt værktøj for både os selv og andre håndbryggere. I disse år stillede vi også jævnligt op til forskellige håndbrygkonkurrencer inklusiv DM i håndbryg og vi hentede da en del medaljer hjem til Humleland.

 

  • DM Håndbryg 2008 - SØLV i Lys Ale - For Fuld Damp ( Steambeer )
  • DM Håndbryg 2008 - BRONZE i Belgisk Ale - Den Stærke Bi ( Lys Belgisk )
  • Mikkeller BeerGeek Breakfast Challenge 2008 - GULD - KaffeKanden ( Kaffestout )
  • Håndbryg Open 2008 i Kolding - GULD i Lyse lette øl - Moster Helle´s ( Belgisk Wit )
  • Håndbryg Open 2008 i Kolding - GULD i Mørke tunge øl - KakaoBønnen  ( Imperial Havrestout )
  • DM Håndbryg 2009 - GULD i Stout/Porter - MorgenFætteren ( Havrestout )
  • 4.plads ved Skandinavisk Mesterskab
  • Mikkeller BeerGeek Breakfast Challenge 2009 - SØLV - MorgenFætteren ( Havrestout )
  • DM Håndbryg 2011 - SØLV i Belgisk Ale - GodtePosen ( Mørk Belgisk )
  • DM Håndbryg 2012 - GULD i Lys Ale - Det Gule Akvarium ( Amerikansk Pale Ale )
  • Samlet vinder af DM 2012 - SØLV ved Skandinavisk Mesterskab
  • Food Beer Challenge 2013 - SØLV - Den Nordiske Fætter ( IPA med gran og havtorn )
  • Food Beer Challenge 2013 - SØLV - Stikkelsbæret ( Saison med røde stikkelsbær )

 

Da vi blev vinder af det samlede DM i håndbryg....

med Det Gule Akvarium i 2012 kom drømmen om eget bryghus for alvor i spil. Præmien som vinder af DM var at få sin øl brygget på et kommercielt bryggeri, som i vores tilfælde blev Ørbæk Bryggeri på Fyn. Så vi tog til fyn og bryggede 6000 liter af Det Gule Akvarium ( Amerikansk Pale Ale med Nelson Sauvin og Galaxy humle ). Ørbæk stod selv for at sælge de 2000 liter og vi købte 6000 flasker og 1000 liter på fustage med lækker humlet øl. Det var godt nok en hel del øl, for et lille nystartet bryggeri og skulle ud at sælge. Vi valgte dog at få lidt hjælp til distribuere det rundt i hele landet og øllen kom rigtigt bredt ud.

Det Gule Akvarium kom mellem de 10 bedste ølnyheder 2013 ved en afstemning blandt Danske Ølentusiaster.

Efterfølgende fortsatte vi med at kontraktbrygge nogle af vores øl hos Søgårds Bryghus i Ålborg i en lidt mere håndterlig størrelse på 1000 liter af gangen.

 

Ønsket om eget bryghus....

hvor vi selv havde kontrol over alle processerne havde vi arbejdet sideløbende på og byggede allerede i 2010 til vores eksisterende hus og fik vores eget 20 mtr2 bryghus i 2011.

Men først i 2013 valgte vi at få en fødevaregodkendelse på plads, så vi i foråret 2014 kunne sælge de første øl som var brygget i eget Humleland bryggeri.

De første mange bryg blev kun brygget i en mængde på 80 liter og kun på fustage. Så det meste af vores produktion blev afsat til den lokale bar - Fairbar i Nørregade - så et stort tak til dem for at støtte os i opstarten.

Det stod hurtigt klart at det var en alt for lille en mængde at brygge, selvom det dog stadig var et hobbybryggeri drevet i fritiden. Så der skulle noget nyt til, vi skulle op i mængde og investere i mere professionelt udstyr.

 

Løsningen blev....

at købe et 400 liters bryganlæg (det var det, der var plads til og som kunne komme ind gennem vinduet ). Den helt store gamechanger blev dog at vi købte 4 stk. trykfaste unitanke, således at gæringsproces, karbonering, bundfældning og lagringsprocess kunne foregå i samme gærtank. Der blev selvfølgelig også investeret i tappeudstyr til tapning under tryk. Så i bund og grund havde vi nu et setup som normalt kun er at finde på noget større bryggerier. De næste par år bryggede vi rigtigt mange spændende øl på vores lille Humleland legeplads - men der var godt nok ikke meget fritid.

 

2015 - året hvor Humleland endnu engang får vilde planer.

Ved tilfældighedernes spil møder vi 2 fantastiske fyre, René og Martin som driver VinDanmark på Kystpromenaden i Århus. René har smagt vores juleøl - JuleSæsonen med friske granskud på 11 % og kontakter os, da han gerne vil sælge vores øl på VinDanmarks Vinbar.

Vi inviterer dem selvfølgelig til at besøge vores lille bryggeri og tror ved den lejlighed, at vi kommer til at nævne vores drøm om et større og bynært bryggeri. 3 måneder senere står vi på havnen i Århus og kigger på fantastiske lokaler, som både har potentiale til bryggeri, bar og spisested.

 

2016 blev et rigtigt travlt og spændende år……

med masser af drømme, ideer, planer, flere ideer, lejekontrakt, nedrivning, bestilling af nyt bryganlæg, planlægning, støbning af gulv, opbygning af Hantwerk bar, indretning af nyt bryggeri. Et fantastisk projekt er ved at blive født med stor hjælp fra en masse fantastiske samarbejdspartnerer.

Samtidig skal vi selvfølgelig lige holde bryggeriet i Risskov i gang, så vi har nok øl til de 21 haner i baren når vi åbner.

 

4. Februar 2017 - Vi er klar…..

til at åbne det sted, som vi føler Århus længe har manglet. Et sted hvor århusianerne kan få lokaltbrygget og frisktappet øl, fantastisk vin fra små producenter og rigtigt lækker mad. Et samlingssted i Århus på kajkanten i Nordhavnen - vi har nu været med til at åbne Hantwerk med indbygget Humleland bryggeri.

 

Kontakt os